Ľudia s iným názorom… Och

23. apríla 2024, miles, Politika

Môj názor na iných ľudí je ten, že aj oni majú svoj podstatný a rozhodujúci názor, preto by sme nemali zabúdať, že ľudia budujú spoločnosť. A tak ako som písal minule trvám na tom, aby aj ich názory boli vyjadrené a to v celosti svojej šírky, výšky a hĺbky. Buďme teda ľudia tolerantný, aj keď máme iný názor. Donekonečna vysvetľujme svoje postoje.

A áno budú ľudia, ktorí nebudú súhlasiť s nami. Áno to je normálne, aj o tom je demokracia. Poďme teda budovať niečo tak jedinečné, čo je napríklad láskavosť a láska k ľuďom. Toto je jedinečná služba nás demokratov, avšak nehovorme len o demokracii, pretože vtedy sa vytráca význam tohto nádherného slova. Vláda ľudu.

Democracy

Všetci, čo sa pasujete do ochrancov demokracie spozornite, pretože je nutné hovoriť o vážnych dôvodoch, čo vlastne demokraciu ohrozuje. Súčasná demokracia musí byť iná už kvôli niekoľkým dôvodom:

  1. Pluralita – každý sme rôznorodý a pochádzame z rozličného spektra prečo sme taký, aký sme. Čo nás vytvára a tvorí. Môžu to byť naše životné skúsenosti, traumy, ale aj také charakteristiky, ktoré nás ovplyvňujú, akými sú pohlavie, vek, identita, detstvo, práca či prostredie.
  2. Nie na vlastnom piesočku – demokracia nefunguje pokiaľ nepozeráme na ňu ako na vlastný priestor na piesočku takzvane. Musíme si uvedomiť, že nie sme sami a všetci všetko ovplyvňujú. Znie to troška ako chaos, ale nebojme sa upraceme si pred vlastným prahom. Vráťme sa však k vlastnému piesočku. Žijeme v symbióze. Nežijeme sami a potrebujeme sa navzájom. Preto sa spamätajme a konajme tak, aby bol prospech celej spoločnosti, a to nehovorím iba o politikoch, ale o nás ľuďoch.
  3. Majme mäsité srdce – buďme vľúdny a láskavý. Iba tak dokážeme pochopiť mnohých, ktorí potrebujú niečo navyše v živote. Nehovorím o náboženstve, ale o láske, pôvabe a ideáli v niečo veriť a mať tú pravú vieru. A ako to súvisí s demokraciou, ako takou? Veľmi. Veľmi to súvisí spolu, ak vieme čo je slušnosť, ale čo je aj láskavosť, vtedy ovplyvníme mnohých. Aj Kristus svojou láskou ovplyvnil mnohých. Uvedomme si to.
  4. A nakoniec buďme ľuďmi, aby sme sa mali radi a pochopili navzájom, tento bod je najdôležitejší z vyššie menovaných. Je to moc, ktorá nám je ponúknutá.
Jesus Christ in modern portrait with music.

Uvažujte nakoniec!

Čo malé vo vašom živote spôsobuje, že priťahujete tých ľudí, ktorých potrebujete?