Založ si blog

Ľudia s iným názorom… Och

Môj názor na iných ľudí je ten, že aj oni majú svoj podstatný a rozhodujúci názor, preto by sme nemali zabúdať, že ľudia budujú spoločnosť. A tak ako som písal minule trvám na tom, aby aj ich názory boli vyjadrené a to v celosti svojej šírky, výšky a hĺbky. Buďme teda ľudia tolerantný, aj keď máme iný názor. Donekonečna vysvetľujme svoje postoje.

A áno budú ľudia, ktorí nebudú súhlasiť s nami. Áno to je normálne, aj o tom je demokracia. Poďme teda budovať niečo tak jedinečné, čo je napríklad láskavosť a láska k ľuďom. Toto je jedinečná služba nás demokratov, avšak nehovorme len o demokracii, pretože vtedy sa vytráca význam tohto nádherného slova. Vláda ľudu.

Democracy

Všetci, čo sa pasujete do ochrancov demokracie spozornite, pretože je nutné hovoriť o vážnych dôvodoch, čo vlastne demokraciu ohrozuje. Súčasná demokracia musí byť iná už kvôli niekoľkým dôvodom:

  1. Pluralita – každý sme rôznorodý a pochádzame z rozličného spektra prečo sme taký, aký sme. Čo nás vytvára a tvorí. Môžu to byť naše životné skúsenosti, traumy, ale aj také charakteristiky, ktoré nás ovplyvňujú, akými sú pohlavie, vek, identita, detstvo, práca či prostredie.
  2. Nie na vlastnom piesočku – demokracia nefunguje pokiaľ nepozeráme na ňu ako na vlastný priestor na piesočku takzvane. Musíme si uvedomiť, že nie sme sami a všetci všetko ovplyvňujú. Znie to troška ako chaos, ale nebojme sa upraceme si pred vlastným prahom. Vráťme sa však k vlastnému piesočku. Žijeme v symbióze. Nežijeme sami a potrebujeme sa navzájom. Preto sa spamätajme a konajme tak, aby bol prospech celej spoločnosti, a to nehovorím iba o politikoch, ale o nás ľuďoch.
  3. Majme mäsité srdce – buďme vľúdny a láskavý. Iba tak dokážeme pochopiť mnohých, ktorí potrebujú niečo navyše v živote. Nehovorím o náboženstve, ale o láske, pôvabe a ideáli v niečo veriť a mať tú pravú vieru. A ako to súvisí s demokraciou, ako takou? Veľmi. Veľmi to súvisí spolu, ak vieme čo je slušnosť, ale čo je aj láskavosť, vtedy ovplyvníme mnohých. Aj Kristus svojou láskou ovplyvnil mnohých. Uvedomme si to.
  4. A nakoniec buďme ľuďmi, aby sme sa mali radi a pochopili navzájom, tento bod je najdôležitejší z vyššie menovaných. Je to moc, ktorá nám je ponúknutá.
Jesus Christ in modern portrait with music.

Uvažujte nakoniec!

Čo malé vo vašom živote spôsobuje, že priťahujete tých ľudí, ktorých potrebujete?

Omyly sa stávajú. .. Treba sa z nich poučiť (sebareflexia)

18.05.2024

A čo keď robíme chyby? Aj to čím žije už dnes celé Slovensko. Verím, že to dáš Robo. Držím ti palce, pretože to jediné dnes môžem urobiť. Áno aj Robo urobil vo svojej politike chyby, tak ako každý človek. Verím, že sa z toho dostanete pán premiér mieru. Usilovali ste sa o zmier medzi Ukrajinou a Ruskom (aspoň tak vnímam vašu politiku). Guľky však prekazili váš [...]

Vyššie ciele

12.05.2024

Ako sa mi ťažko píše, tak píšem. Nie je to jednoduché ich dosiahnuť. Nie je jednoduché naplniť ich a tešiť sa z nich. Kým nie sú naplnené, nie je možné tešiť sa z nich, či je to možné? Poviem vám, čo znamenajú pre mňa vyššie ciele. Spojíme to s mojím vlastným termínom, ktorý nazývam aj Acta moralita. Píšem o tom ešte v jednom dokumente, ktorý mám na [...]

Počasie v klimatických vojnách

09.05.2024

Každá vojna má začiatok a koniec. Každý konflikt má svoje príčiny. Môžeme povedať, že každá vojna a každý konflikt je zlou správou pre obyvateľstvo. Akú úlohu zohráva pri týchto konfliktoch počasie alebo, ak by sme išli ešte ďalej čo vyvoláva klimatickú vojnu? Je nesmierne ťažké odpovedať na spomínanú otázku, pretože pre vojnu nespustí len jedna myšlienka [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

miles

Nie je nič na písaní. Jediné, čo musíte spraviť, je sadnúť si za písací stôl a krvácať. Ernest Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 11670x
Priemerná čítanosť článkov: 648x

Autor blogu