Založ si blog

Ľudia s iným názorom… Och

Môj názor na iných ľudí je ten, že aj oni majú svoj podstatný a rozhodujúci názor, preto by sme nemali zabúdať, že ľudia budujú spoločnosť. A tak ako som písal minule trvám na tom, aby aj ich názory boli vyjadrené a to v celosti svojej šírky, výšky a hĺbky. Buďme teda ľudia tolerantný, aj keď máme iný názor. Donekonečna vysvetľujme svoje postoje.

A áno budú ľudia, ktorí nebudú súhlasiť s nami. Áno to je normálne, aj o tom je demokracia. Poďme teda budovať niečo tak jedinečné, čo je napríklad láskavosť a láska k ľuďom. Toto je jedinečná služba nás demokratov, avšak nehovorme len o demokracii, pretože vtedy sa vytráca význam tohto nádherného slova. Vláda ľudu.

Democracy

Všetci, čo sa pasujete do ochrancov demokracie spozornite, pretože je nutné hovoriť o vážnych dôvodoch, čo vlastne demokraciu ohrozuje. Súčasná demokracia musí byť iná už kvôli niekoľkým dôvodom:

  1. Pluralita – každý sme rôznorodý a pochádzame z rozličného spektra prečo sme taký, aký sme. Čo nás vytvára a tvorí. Môžu to byť naše životné skúsenosti, traumy, ale aj také charakteristiky, ktoré nás ovplyvňujú, akými sú pohlavie, vek, identita, detstvo, práca či prostredie.
  2. Nie na vlastnom piesočku – demokracia nefunguje pokiaľ nepozeráme na ňu ako na vlastný priestor na piesočku takzvane. Musíme si uvedomiť, že nie sme sami a všetci všetko ovplyvňujú. Znie to troška ako chaos, ale nebojme sa upraceme si pred vlastným prahom. Vráťme sa však k vlastnému piesočku. Žijeme v symbióze. Nežijeme sami a potrebujeme sa navzájom. Preto sa spamätajme a konajme tak, aby bol prospech celej spoločnosti, a to nehovorím iba o politikoch, ale o nás ľuďoch.
  3. Majme mäsité srdce – buďme vľúdny a láskavý. Iba tak dokážeme pochopiť mnohých, ktorí potrebujú niečo navyše v živote. Nehovorím o náboženstve, ale o láske, pôvabe a ideáli v niečo veriť a mať tú pravú vieru. A ako to súvisí s demokraciou, ako takou? Veľmi. Veľmi to súvisí spolu, ak vieme čo je slušnosť, ale čo je aj láskavosť, vtedy ovplyvníme mnohých. Aj Kristus svojou láskou ovplyvnil mnohých. Uvedomme si to.
  4. A nakoniec buďme ľuďmi, aby sme sa mali radi a pochopili navzájom, tento bod je najdôležitejší z vyššie menovaných. Je to moc, ktorá nám je ponúknutá.
Jesus Christ in modern portrait with music.

Uvažujte nakoniec!

Čo malé vo vašom živote spôsobuje, že priťahujete tých ľudí, ktorých potrebujete?

Politikárčenie

02.05.2024

Známy to je pojem – politikárčenie. Väčšinou má toto slov negatívny význam. Bodaj by aj nemalo, len ťahanie ľudí za nos by sme mohli nazvať politikárčením. Ktorí politici na Slovensku politikárčia na úkor svojich občanov, môžeme ich vymenovať, každý má svojho favorita na toto ocenenie. Kto teda, ale nepolitikárči, nájdeme vôbec takého politika, ktorí nerobí [...]

Politika

01.05.2024

Začnime slovkom, ktoré sa politikou v celom rozsahu zaoberá. Je reč o slovíčku politológia, ktorou sa budem celý mesiac zaoberať. Myslím si, že politika by mala byť vždy a vždy iba o ľuďoch. Ulica zmetie zo akúkoľvek nastolenú garnitúru. Či je to demokracia, aristokracia či monarchia. O všetkom rozhoduje ulica alebo múdri vládci. Čo je teda konečne tá politika. [...]

Úvaha o melanchólii

01.05.2024

2. časť Pokračovanie úvahy nad depresiou a jej vznikom, ale aj o iných duševných ochoreniach, ktoré klasifikuje sám uznávaný Sigmund Freud. Ešte stále tu predkladám myšlienky z knihy Za princípom slasti. Na základe tejto knihy uvažujem ako prepojiť jednotlivé myšlienky do textu. Poznáte smútok, ktorý nemožno len tak jednoducho vyliečiť? Nie, nevadí, práve o tomto [...]

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

miles

Nie je nič na písaní. Jediné, čo musíte spraviť, je sadnúť si za písací stôl a krvácať. Ernest Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 6398x
Priemerná čítanosť článkov: 582x

Autor blogu