Založ si blog

Úvaha o melanchólii

  1. časť
Doctor Meets Hippocrates at Kos
Zdroj: https://creator.nightcafe.studio/creation/VgxvCWirDTWoDAkntAyQ

Kým začnem najprv napíšem prečo som vybral práve tento obrázok, akože, Hippokrata. Som obdivovateľom kultového seriálu Doctor WHO, kto chcete vyhľadajte si to na internete, čo to je. Opíšem ten seriál len veľmi stručne. Je to seriál o chlapíkovi, ktorý cestuje pomocou modrej policajnej búdky (T.A.R.D.I.S) naprieč priestorom a časom.

Vráťme sa však ku spomínanému Hippokratovi, ktorý sa zaoberal nielen kódexom pre lekárov, ale aj osobnostným typom na základe prevládajúcich telesných štiav. Tie môžeme rozdeliť nasledovne:

  • Krv – Sangvinik
  • Žlč – Cholerik
  • Čierna žlč – Melancholik
  • Hlien – Flegmatik.

A tu ma napadol na um z celkového vysvetlenia aj melancholik, ktorého si môžeme zadefinovať. Melancholik je považovaný za najmenej šťastný typ. Melancholik je pomalý a ťažko prispôsobivý. Pojem “melanchólia” sa dnes používa na označenie smutnej nálady až depresie, v niektorých prípadoch, ako to je u Sigmunda Freuda môžeme hovoriť o maniakálnej chvíľkovej nálade, avšak táto nálada zväčša netrvá dlho.

Melancholic flower vase still life
Zdroj: https://creator.nightcafe.studio/creation/zdGxdIfnBwLwqtSYPufD

Sprevádzať nás bude jedna kniha, ktorú som si vybral na lepšie zachytenie a opísanie toho, čo sám prežívam a čo prežíva minimálne 1% ľudí. Budem rozprávať o melancholikovi a neduhoch, ktoré ho na ceste jeho života sprevádzajú, nie je to len stav smútku, alebo depresie, ale môže sa to vykľuť v sebadeštrukčné správanie až samovraždu.

Preto by sme mali byť ohľaduplný a počúvať, čo títo ľudia hovoria, aby sme boli vždy ostražití. Niekedy to môže byť vážny stav a preto vás všetkých vyzývam neprehliadajte taký stav u človeka.

Smútok je spravidla reakcia na stratu milovanej osoby alebo nejakej abstrakcie, ktorá sa presunula na jej miesto, ako vlasti, slobody, ideálu atď.

Sigmund Freud – Za princípom slasti 1. kapitola

Keby som hovoril, že tomu nerozumiem, ale rozumiem tomu, ako sa cíti človek po strate milovanej osoby. Viem aké to je ťažké, ale viac v príspevku, ktorý som už uverejnil. Nájdete ho tu. O svojom ochorení budem písať ešte neskôr, to vás v čas informujem. Cez to sa chcem prebiť k svojim veciam a snom.

Smútok ako reakcia je dobrá vtedy, keď trvá u každého inak, prebieha až štyrmi fázami, ktoré sú:

  1. Šok a otupenie – Človek niekedy vôbec nechce pripustiť k vedomiu tragickej pravdy – takéto reakcie sa najčastejšie dostavia, keď bola smrť náhla a neočakávaná.
  2. Túžba a ľútosť – Človek v smútku cíti túžbu po zosnulom: plače, vyhľadáva ho, pamätá si ho a niekedy si dokonca myslí, že ho stretne. Zároveň cíti hnev na seba a na osud a tiež pocit viny, že nemohol urobiť nič pre záchranu svojho milovaného človeka. Táto fáza je často spojená s najintenzívnejším smútkom.
  3. Dezorganizácia a zúfalstvo – Smútiaci človek sa nemôže vrátiť do normálneho života. Má pocity beznádeje, bezmocnosti, osamelosti, strachu a smútku. Izoluje sa od ľudí, v ničom nevidí zmysel.
  4. Reorganizácia – V tomto štádiu ľudia zvyčajne akceptujú stratu a pomaly sa dostávajú späť do rovnováhy. Bolesť je menej výrazná, takže pocit straty sa stáva znesiteľným

Zdroje: copilot otázka: akú trvácnosť má mať smútok u človeka aby to nebola diagnóza?

Ja bolesť pociťujem aj po roku od smrti mojej mamy, pretože stále cítim tú náhlu zmenu jej zdravotného stavu a doteraz sa mi to premieta pred očami, deň, čo deň, ale to je môj problém, ktorému čelím a usilujem sa hľadať silu, prečo žiť. Nakoniec si zadefinujme, čo je vlastne depresia, aby sme mali úplnú predstavu s čím zápasím.

Depresia nie je len o dočasnom pocitu smútku. Je to komplexná duševná porucha, ktorá môže spôsobiť rôzne negatívne emócie a správanie.

Zdroj: copilot: Kedy sa jedná o duševnú poruchu?

Aj počasie spôsobuje bolesť!

07.05.2024

Počasie má rôzne formy svojho pôsobenia. Musíme si však uvedomiť, že ani jeden extrém nie je pre ľudstvo prospešný. Nie je dobré pre ľudstvo ani nadmerné vlhko, ani nadmerné sucho, avšak ako hovorí jedno ľudové príslovie, že keď je dobrý hospodár, využije všetko pre dobrú úrodu i v ťažkej situácii. Vráťme sa k téme, že prečo počasie môže spôsobovať [...]

Rozprávajme sa. . .

06.05.2024

Možno. Možno by sme sa mali zamyslieť. Možno by sme sa mali pozerať. Možno úsmev opätovať. Možno dať a neočakávať naspäť. Možno chytiť sa za ruky. Možno rozprávať. Nemám inšpiráciu, nemám o čom rozprávať, i keď je mnoho vecí, o ktoré by sme sa vedeli podeliť. Nemám mnoho peňazí, cez to som bohatý alebo Boh a ty. Nemám veľa priateľov, cez to ich mám pár, [...]

Skupina Príbehy FB

05.05.2024

V skrate uvediem o čom je stále skupina Príbehy FB. Príbehy FB je skupina, kde sa môžeš rozvíjať v plnosti svojho ducha. Poď a pridaj sa! Totiž to za každou informáciou je príbeh. A prečo FB, lebo sme zatiaľ na Facebooku. Link na skupinu: https://www.facebook.com/groups/nadejvBohu Úvod do našej spoločnej skupiny Zdravím členov Príbehy FB, stále nás baví posúvať ľudské [...]

Christijan Mickoski

V Severnom Macedónsku vyhrala voľby pravicová opozícia

09.05.2024 07:09

Voličov voči vládnucej strane popudila aj pretrvávajúca korupcia a pomalý rozvoj krajiny.

vojna na Ukrajine, Záporožie

ONLINE: Môže Ukrajina ešte vojnu vyhrať? Šéf vojenského výboru NATO sa domnieva, že áno

09.05.2024 06:30

Šéf vojenského výboru NATO Rob Bauer odhaduje, že bude trvať najmenej rok, kým Západ zvýši výrobu zbraní a Ukrajina sa pripraví na protiofenzívu.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Izrael môže prísť o americké zbrane. Biden: Bomby od USA zabíjali civilistov

09.05.2024 06:10

Izrael podľa amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané USA na útoky, pri ktorých v Pásme Gazy zomierali palestínski civilisti.

psychológ Viktor Križo

Psychológ o bombovej hrozbe: je to nebezpečnejšie, ako jednorazové incidenty. Nikde sa zrazu necítite bezpečne

09.05.2024 06:00

Psychológ Viktor Križo z Centra poradenstva a prevencie vysvetlil, že destabilizovať krajinu je možné práve tak, že sa hrozba namieri na to najzraniteľnejšie čo krajina má.

miles

Nie je nič na písaní. Jediné, čo musíte spraviť, je sadnúť si za písací stôl a krvácať. Ernest Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 8678x
Priemerná čítanosť článkov: 579x

Autor blogu