Založ si blog

Počasie v klimatických vojnách

Každá vojna má začiatok a koniec. Každý konflikt má svoje príčiny. Môžeme povedať, že každá vojna a každý konflikt je zlou správou pre obyvateľstvo. Akú úlohu zohráva pri týchto konfliktoch počasie alebo, ak by sme išli ešte ďalej čo vyvoláva klimatickú vojnu?

Je nesmierne ťažké odpovedať na spomínanú otázku, pretože pre vojnu nespustí len jedna myšlienka alebo pomyslenie na ňu. Vždy tam je viacero faktorov. V modernej terminológie vojny chýbajú základný charakter človeka. Ako raz povedal jeden muž vo videu tu. Musíme sa stať ľuďmi z mäsa a kostí, ktorý nie sú naučený, ale chápu, čo to dobro je.

Teraz vás budem sprevádzať výrokmi z knihy Klimatické vojny od Haralda Welzera

Prinajmenšom sa už desať rokov diskutuje o tom, či následky klimatickej zmeny súvisia s novými vojnami – otázka, na ktorú vzhľadom na čoraz extrémnejšie prejavy počasia súrne potrebujeme odpoveď.

s.7

Najprv si priblížme ako sa používa termín klimatické vojny v súčasnosti, že počasie alebo klimatická zmena sú vždy nepriamym dôvodom na konflikt na území dvoch štátov alebo občianskym vojnám. Je ťažké posúdiť či vojna vznikla z dôvodu klímy.

Vo svete OSN identifikovalo prvú klimatickú vojnu. Stalo sa to v roku 2007 v meste Dárfúr, Sudán. Ako sa píše v knihe, také jednoznačné určenie vojny je len zriedka. Ale príčinou vojny v Sýrii bolo podľa mnohých obdobie sucha, ktoré predchádzalo. Na týchto ukážkach môžeme vidieť akú úlohu zohráva počasie vo vojne a v oblasti klímy.

Women in war Soviet union uniform

No isté veci sa nemenia: keď niekto žije na hranici existenčného minima, môžu mať naňho aj jemné výkyvy cien rýchlo smrtiaci účinok a ľudia pre nespravodlivosť nechcú umierať, preto proti nespravodlivým režimom povstanú a bojujú.

s. 8

Človek si nevyberá do akej rodiny sa narodí, ale aj to môže zapríčiniť konflikt na občianskej, ale i národnej úrovni. Existencia chudoby je pre každý štát významná, na obyčajných ľuďoch štát vstáva a padá. Ilustračne približujeme k týmto vetám aj obrázok. Tak akoby môj kamarát povedal, že každý režim vyzdvihuje a zhadzuje ulica. Ulica je tá sila, ktorá má hlavné slovo. Na nich všetko stojí a ak si to štát dlhodobo neuvedomuje prichádza ohlodať zub času. Erózia vetra, ktorú nemožno klasickými prostriedkami zastaviť.

Poor People stand in line waiting to receive free bread.

Omyly sa stávajú. .. Treba sa z nich poučiť (sebareflexia)

18.05.2024

A čo keď robíme chyby? Aj to čím žije už dnes celé Slovensko. Verím, že to dáš Robo. Držím ti palce, pretože to jediné dnes môžem urobiť. Áno aj Robo urobil vo svojej politike chyby, tak ako každý človek. Verím, že sa z toho dostanete pán premiér mieru. Usilovali ste sa o zmier medzi Ukrajinou a Ruskom (aspoň tak vnímam vašu politiku). Guľky však prekazili váš [...]

Vyššie ciele

12.05.2024

Ako sa mi ťažko píše, tak píšem. Nie je to jednoduché ich dosiahnuť. Nie je jednoduché naplniť ich a tešiť sa z nich. Kým nie sú naplnené, nie je možné tešiť sa z nich, či je to možné? Poviem vám, čo znamenajú pre mňa vyššie ciele. Spojíme to s mojím vlastným termínom, ktorý nazývam aj Acta moralita. Píšem o tom ešte v jednom dokumente, ktorý mám na [...]

Aj počasie spôsobuje bolesť!

07.05.2024

Počasie má rôzne formy svojho pôsobenia. Musíme si však uvedomiť, že ani jeden extrém nie je pre ľudstvo prospešný. Nie je dobré pre ľudstvo ani nadmerné vlhko, ani nadmerné sucho, avšak ako hovorí jedno ľudové príslovie, že keď je dobrý hospodár, využije všetko pre dobrú úrodu i v ťažkej situácii. Vráťme sa k téme, že prečo počasie môže spôsobovať [...]

nehoda kamión diaľnica

Na diaľnici D1 v smere do Bratislavy sa v priekope prevrátil kamión

20.05.2024 12:20

Došlo k zídeniu kamióna prevážajúceho drevo mimo vozovky.

atentát Banská Bystrica Fico nemocnica polícia

Stav premiéra Fica je stabilizovaný, klinicky sa zlepšuje

20.05.2024 11:27

Predseda vlády komunikuje a naďalej zostáva v nemocnici v Banskej Bystrici.

Branislav Gröhling, SaS

SaS vyzvala politické strany skončiť s urážkami a rozoštvávaním spoločnosti

20.05.2024 11:21

Zároveň ich požiadal, aby prijali pozvanie na stretnutie do Prezidentského paláca.

miles

Nie je nič na písaní. Jediné, čo musíte spraviť, je sadnúť si za písací stôl a krvácať. Ernest Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 10106x
Priemerná čítanosť článkov: 561x

Autor blogu