Založ si blog

Sigmund Freud

Sigmund Freud podľa AI

Dôležité linky:

Myšlienky z knihy: Spomienka z detstva Leonarda da Vinci – Sigmund Freud 1. kapitola – videá s top myšlienkami nájdete tu.

Skupina, kde sa zaoberáme najrozličnejšími témami môžete nájsť na Facebooku pod skupinou s názvom Príbehy FB tu.

Najprv si však priblížme osobnosť Sigmunda Freuda. Kto bol? Čo robil a prečo je tam kde je? Významne ovplyvnil už niekoľko odvetví, ktorými sú:

  • psychiatria
  • psychológia
  • lekárstvo
  • sociológia
  • religionistika
  • politika
  • veda

Psychológia (pochádza z gréckeho slova psyché = duša a logos = veda, slovo) a zaoberá sa prežívaním a správaním jednotlivca. Je sociálneho charakteru

Psychiatria je to jedna zo špeciálnych podoblastí medicíny, ktorá sa zaoberá zvláštnosťou a sprostredkovaním prepojenia medzi svetom videného z pohľadu sociálneho kontextu a svetom tak, ako ho vidí jedinec trpiaci duševnou poruchou.

zdroj: Wikipédia

Ide o nesmierne dôležitého vedca, ktorým bez pochyby bol aj je. Neupierajme mu teda tento titul. Uznajme, že človek tohto rázu patrí do dejín psychológie, psychiatrie a sexuológie. Wikipédia uvádza, že medicínou sa zaoberal až neskôr, mal v pláne skôr politickú kariéru miesto kariéry psychiatra. Kto vie čo by sa stalo, keby sa rozhodol pre niečo iné. Upozornil na seba tým, že objavil sexuálne tajomstvá, pretože je podľa jeho teórie Oidipovského komplexu je ľudské správanie rozhodujúcou mierou ovplyvnené sexuálnymi silami.

Okrem toho mal aj veľa odporcov jeho teórii, tak ako všetko, čo je iné je obesené. Odjakživa to bolo tak, že čo je nové rovná sa odsúdené. Dnes obdivujeme to, čo sám tvrdil. Búral mýty, ktoré boli vtedy aj dnes postavené. Páči sa mi napríklad to, čo povedal o náboženstve ako takom, či už sa bavíme o kresťanstve, islame, budhizme prípadne inom náboženstve, alebo o nenáboženstve (ateizmus). Tie vety znejú nasledovne:

Lebo toto (konanie) je najlepší spôsob, ako sa naučíme poznávať tvorcu takého množstva obdivuhodných vecí, a cesta, aby sme tohto veľkého Stvoriteľa milovali. Lebo je pravda, že veľká láska vzniká iba z dôkladného poznania toho, čo milujeme, a ak niečo poznáš málo, môžeš to milovať len málo alebo vôbec nie. 

Sigmund Freud

Na čo nám je náboženstvo a tisíce veriacich, keď sa nestaráme o ich blahobyt, ktorý potrebujú. Sigmund Freud opisuje vieru veriaceho, ktorý miluje úplne a pravdivo. Porovnáva náboženského človeka, ktorý sa iba tvári, že je veriaci skutočne. Ako môže milovať skutočne človek človeka, ak nemiluje stvorenstvo a nás všetkých. Áno, je jasné, že nebudeme všetci priatelia, ale aj o tom je vzťah človeka s človekom. Vráťme sa však k tomu prečo sú nábožensky ľudia so svojim vzťahom ku entite tak skazení?

Pretože v nich sa ukrýva iba na oko ich modlenie, nie však to skutočné. Jednoducho je to falošné a iné to ani nebude, ak sa skutočne nezobudia. Veľmi ľahko prebrázdia vody s názvom život.

Okrem iného ma zaujala aj táto veta o náboženstvách, ktoré dokážu vytvoriť psychózu alebo neurózu. Tá veta či skôr vety ma zaujali natoľko, že chcem o ne s vami podeliť.

Buď má toto skúmanie rovnaký osud ako sexualita, zvedavosť sa odteraz zabrzdí a slobodná intelektuálna činnosť obmedzí možno na celý život, najmä tam, kde sa čoskoro prostredníctvom výchovy začnú uplatňovať silné náboženské obmedzenia myslenia. Tak vzniká typ charakterizovaný neurotickými zábranami. Veľmi dobre vieme, že takto získaná slabosť myslenia je účinným podnetom na vznik neurotického ochorenia.

Sigmund Freud, – tá istá kniha.

Toto som z môjho svedectva dlho prehliadal, chodil som do cirkevného zhromaždenia a chcem povedať svoje svedectvo. Ak chcete skutočne veriť, zničíte, akékoľvek zábrany, ktoré vám neumožňujú slobodne myslieť. Teraz nehovorím o ľahkovážnej slobode, ale o slobode s nastavenými mantinelmi. Čo môžeš, čo nemôžeš sú obmedzenia vyššej entity a nie nejakého cirkevného hodnostára, ktorému už uverila minimálne väčšina zhromaždenia. Navštevoval som rôzne zhromaždenia náboženského prostredia a zistil som, že nie je vyučovanie ako vyučovanie, nie je kázeň ako kázeň, nie je pastor ako pastor, ale to už inokedy… Aj preto som dostal ochorenie psychického charakteru, o ktorom chcem písať v ďalšej časti…

s úctou

Miloš

Skupina Príbehy FB

05.05.2024

V skrate uvediem o čom je stále skupina Príbehy FB. Príbehy FB je skupina, kde sa môžeš rozvíjať v plnosti svojho ducha. Poď a pridaj sa! Totiž to za každou informáciou je príbeh. A prečo FB, lebo sme zatiaľ na Facebooku. Úvod do našej spoločnej skupiny Zdravím členov Príbehy FB, stále nás baví posúvať ľudské možnosti a písať nové ľudské príbehy u nás na [...]

Počasie – základná terminológia

04.05.2024

Sme zvyknutý, že slovo počasie sa nám núka každý deň po správach a športe. Ide zväčša o predpoveď, ktorá môže byť aj nemusí byť presná. Rád pozerám grafy a čísla, ktoré sa týkajú počasia. Umelá inteligencia charakterizuje počasie ako stav ovzdušia na určitom mieste a v určitom okamihu. Do toho spadajú také prvky ako sú vodné prúdy a vetry, Slnko, Mesiac a [...]

Politikárčenie

02.05.2024

Známy to je pojem – politikárčenie. Väčšinou má toto slov negatívny význam. Bodaj by aj nemalo, len ťahanie ľudí za nos by sme mohli nazvať politikárčením. Ktorí politici na Slovensku politikárčia na úkor svojich občanov, môžeme ich vymenovať, každý má svojho favorita na toto ocenenie. Kto teda, ale nepolitikárči, nájdeme vôbec takého politika, ktorí nerobí [...]

Väzenie / Väznica / Cela /

Najviac väzňov v SR malo dokončené len úplné základné vzdelanie

05.05.2024 12:13

Celkovo sa v slovenských ústavoch k 31. decembru 2023 nachádzalo 8 305 odsúdených osôb a 1 419 obvinených osôb.

EU Dollar Euro Parity Explainer

Lídri susedných štátov svoje sľuby o eure nesplnili. Kedy Slováci prestanú platiť korunou, forintom a zlotým?

05.05.2024 11:27

Politici v Česku, Poľsku a Maďarsku mali ambiciózne plány s prijatím spoločnej európskej meny. Zostalo pri kvetnatých rečiach. Ako to vyzerá teraz?

Partizánske / Prietrž mračien / Potopa / Pes /

Stačilo 15 minút. Po prietrži mračien vytopilo časť Partizánskeho, vyhlásili mimoriadnu situáciu

05.05.2024 10:42

Okrem mimoriadnej situácie vyhlásili aj tretí stupeň povodňovej aktivity.

Vesmír / AStronómia / Hviezdy /

Z Hurbanova do brazílskeho Ria. Pätica slovenských študentov postúpila na medzinárodnú olympiádu v astronómii

05.05.2024 10:28

Do medzinárodného kola sa prebojovali Patrik Prítrský, Mário Tlamka, Vladimír Slanina, Tomáš Kubrický a Marek Baňárek.

miles

Nie je nič na písaní. Jediné, čo musíte spraviť, je sadnúť si za písací stôl a krvácať. Ernest Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 7133x
Priemerná čítanosť článkov: 549x

Autor blogu