Založ si blog

Počasie – základná terminológia

Sme zvyknutí, že slovo počasie sa nám núka každý deň po správach a športe. Ide zväčša o predpoveď, ktorá môže byť aj nemusí byť presná. Rád pozerám grafy a čísla, ktoré sa týkajú počasia.

Umelá inteligencia charakterizuje počasie ako stav ovzdušia na určitom mieste a v určitom okamihu. Do toho spadajú také prvky ako sú vodné prúdy a vetry, Slnko, Mesiac a pohyby našej krásnej Zeme. Ani som nevedel, že Slnko spôsobuje vírenie vzduchu. Priznajte sa, kto z vás to vedel? Napíšte do komentárov.

Medzi základné termíny z počasia, môžeme považovať tieto:

Teplota – je to miera tepla v ovzduší. Meria sa v celziách alebo fahrenhaitoch.

Veterné podmienky – vietor je pohyb vzduchu na povrch Zeme. Jeho rýchlosť sa meria v kilometroch za hodinu alebo v uzloch.

Tlak – je sila vyvíjajúca sa na povrch Zeme, ktorú poznáme aj pod pojmom atmosférický tlak. Meria sa v hektopaskaloch (hPa) alebo milimetroch ortuti (mmHg)

Predpoveď – je pravdepodobný odhad budúceho stavu atmosféry na základe údajov a modelov. Zahrňuje to už spomenuté údaje o teplote, tlaku, zrážkach, vetre a oblačnosti.

Vlhkosť – Miera vlhkosti v ovzduší. Meria sa v percentách

Zrážky – sú voda, ktorá padá na Zem z atmosféry. Môže ísť o dážď, sneh, krupobitie a iné formy. Meria sa v milimetroch.

Oblačnosť – opisuje množstvo a typ oblakov na oblohe. Môže byť jasná, polojasná alebo zamračená.

Meteorológia – Teraz trochu urobme tento text viac vláčnejší. O čom je teda tá meteorológia. Je to veda o počasí, ale čo znamenajú jednotlivé slová (meteorón – vysoko v oblakoch a logos – veda). Zaoberá sa atmosférou a všetkým okolo nej, či už to jej zloženie, stavbu, vlastnosti, javy a deje v nej prebiehajúce, napríklad počasie. Táto veda je považovaná za časť fyziky a chápe sa ako „fyzika atmosféry“.

Inštitúcie zaoberajúce sa počasím na Slovensku:

SHMÚ –  je príspevková organizácia zriadená Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky. Jeho hlavnou úlohou je zabezpečovať výkon štátnej hydrologickej služby a štátnej meteorologickej služby na území Slovenska

Dlho som túto aplikáciu nepozeral a je načase sa o ňu s vami podeliť. Táto aplikácia sa dá stiahnuť na android v telefóne a volá sa Weather radar: Forecast & Maps. Poskytujem vám k tejto aplikácii link, cez ktorý si môžete túto aplikáciu stiahnuť. Je to presnejšie ako akákoľvek predpoveď počasia.

Link na aplikáciu: https://play.google.com/store/apps/details?id=weatherradar.livemaps.free&pli=1

Zdroje:

copitlot s otázkou – aké sú základné termíny z oblasti počasia?

https://sk.wikipedia.org/wiki/Slovensk%C3%BD_hydrometeorologick%C3%BD_%C3%BAstav

Vyššie ciele

12.05.2024

Ako sa mi ťažko píše, tak píšem. Nie je to jednoduché ich dosiahnuť. Nie je jednoduché naplniť ich a tešiť sa z nich. Kým nie sú naplnené, nie je možné tešiť sa z nich, či je to možné? Poviem vám, čo znamenajú pre mňa vyššie ciele. Spojíme to s mojím vlastným termínom, ktorý nazývam aj Acta moralita. Píšem o tom ešte v jednom dokumente, ktorý mám na [...]

Počasie v klimatických vojnách

09.05.2024

Každá vojna má začiatok a koniec. Každý konflikt má svoje príčiny. Môžeme povedať, že každá vojna a každý konflikt je zlou správou pre obyvateľstvo. Akú úlohu zohráva pri týchto konfliktoch počasie alebo, ak by sme išli ešte ďalej čo vyvoláva klimatickú vojnu? Je nesmierne ťažké odpovedať na spomínanú otázku, pretože pre vojnu nespustí len jedna myšlienka [...]

Aj počasie spôsobuje bolesť!

07.05.2024

Počasie má rôzne formy svojho pôsobenia. Musíme si však uvedomiť, že ani jeden extrém nie je pre ľudstvo prospešný. Nie je dobré pre ľudstvo ani nadmerné vlhko, ani nadmerné sucho, avšak ako hovorí jedno ľudové príslovie, že keď je dobrý hospodár, využije všetko pre dobrú úrodu i v ťažkej situácii. Vráťme sa k téme, že prečo počasie môže spôsobovať [...]

SR voľby24 prezident kandidáti debata 1. kolo BAX

Matovič v kontexte atentátu na premiéra vyzýva ministra Šutaja Eštoka na odstúpenie

18.05.2024 11:44

Šutaj Eštok by mal podľa Matoviča „vytiahnuť hlavu z piesku", prijať za to zodpovednosť a odstúpiť aj z úcty k samotnému Ficovi.

súd, fico, atentát, cintula, šts

Fica zasiahol viackrát: Atentátnik stojí pred súdom, prokurátor žiada väzbu

18.05.2024 10:00, aktualizované: 11:08

Súd sprevádzajú prísne opatrenia, zasadnutie je neverejné, novinári sa nedostanú ani do areálu. Situáciu sledujeme priamo v Pezinku.

Germany Russia Ukraine

Utečenci strácajú kontakt s Ukrajinou. Čo ukázal prieskum v Poľsku, Nemecku a Česku?

18.05.2024 10:00

Minimálne polovica Ukrajincov, ktorí sú v Poľsku, Nemecku a Česku, sa na Ukrajinu zrejme nevráti. Vyplýva to z čerstvého prieskumu.

nemecko letisko lietadlo mníchov aktivisti klíma

Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

18.05.2024 08:30

Aktivisti sa prilepili k ploche pristávacej dráhy, prichádzajúce lety boli preto presmerované na iné letiská.

miles

Nie je nič na písaní. Jediné, čo musíte spraviť, je sadnúť si za písací stôl a krvácať. Ernest Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 9884x
Priemerná čítanosť článkov: 581x

Autor blogu