Založ si blog

Aj počasie spôsobuje bolesť!

Počasie má rôzne formy svojho pôsobenia. Musíme si však uvedomiť, že ani jeden extrém nie je pre ľudstvo prospešný. Nie je dobré pre ľudstvo ani nadmerné vlhko, ani nadmerné sucho, avšak ako hovorí jedno ľudové príslovie, že keď je dobrý hospodár, využije všetko pre dobrú úrodu i v ťažkej situácii.

Vráťme sa k téme, že prečo počasie môže spôsobovať bolesť. Sú situácie, ktoré spôsobia človeku v danej chvíli neriešiteľnú situáciu. Čo, aké situácie túto bolesť prostredníctvom živelných pohrôm, sú to napríklad povodne, extrémne sucho, zosuvy pôdy, zemetrasenia, výbuchy sopiek, veterné smršte a mnohé iné katastrofy.

Knižka, ktorú držím v rukách má názov Klimatické vojny. Časť z nej vám priblížim v tejto rubrike: Aj počasie spôsobuje bolesť! Vyberiem niektoré pasáže z nej, ktoré budem považovať za dôležité spomenúť ich tu pred vaším zrakom.

STORM
Zdroj: https://creator.nightcafe.studio/creation/9M25WZgUqD4MriTU6QIR

Možno sa vám bude zdať, že začnem písať od veci, nebojte sa sme na správnej ceste ozrejmiť si tému, ktorá si myslím, že súvisí s boliestkami vo forme prírodných katastrof zapríčinenej počasím.

Spomeňme si na rok 2011 s veľkými slovami sme vítali túto iniciatívu, ktorá má prívlastkom Bonnská. Ide o výzvu, ktorá začala v spomínanom roku a išlo o medzinárodnú iniciatívu zameranú na udržanie a obnovu lesov v tropických a subtropických oblastiach. Vieme, že aj pri vylievaní koryta, zabraňovali práve stromy tejto katastrofe. Akým katastrofám zabraňuje zeleň? Opýtame sa umelej inteligencie, či sa dozvieme niečo, čo sme sa ešte nedozvedeli.

Umelá inteligencia reagovala takto:

Stromy sú nesmierne dôležité pre našu planétu a majú mnoho pozitívnych účinkov. Tu je niekoľko spôsobov, akým stromy zabraňujú rôznym katastrofám:

  1. Zadržiavanie pôdy a zabránenie erozii: Stromy svojimi koreňmi udržiavajú pôdu na mieste a zabraňujú jej odtoku. To pomáha predchádzať erozii a záplavám.
  2. Zlepšenie kvality vzduchu: Stromy absorbuje oxid uhličitý (CO₂) a produkujú kyslík (O₂) cez proces fotosyntézy. Tým pomáhajú čistiť vzduch a znižovať množstvo skleníkových plynov v atmosfére.
  3. Ochrana pred vetrom a búrkami: Husté lesy a stromy slúžia ako prirodzené bariéry proti vetru a búrkam. Ich koruny znižujú rýchlosť vetra a chránia okolité oblasti.
  4. Zmiernenie dopadu sucha: Stromy zadržiavajú vodu v pôde a vyparujú ju cez listy. To pomáha udržiavať vlhkosť v krajinách a znižuje účinky sucha.
  5. Podpora biodiverzity: Lesy a stromy sú domovom pre mnoho druhov rastlín a živočíchov. Ich prítomnosť zvyšuje biodiverzitu a udržuje ekosystémy v rovnováhe.
  6. Zmiernenie klimatických zmien: Stromy absorbujú CO₂, čím pomáhajú znížiť množstvo skleníkových plynov v atmosfére. To je dôležité pre boj proti globálnemu otepľovaniu.

Zdroj: https://www.iucn.org/theme/forests/our-work/bonn-challenge

Bonnská výzva reaguje na zmeny a vylesňovanie a zamerali sa na dva ciele, ktoré sú:

  1. do roku 2020 – obnoviť 150 miliónov hektára
  2. do roku 2030 – obnoviť aspoň 350 miliónov hektára lesa.

Okrem toho existujú aj iné organizácie, ktoré sa zaoberajú ochranou a správnym hospodárstvom lesov. Medzi tieto organizácie patrí IUCN (International Union for Conservation of Nature) – Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov, GPFLR (Global Partnership on Forest and Landscape Restoration) – Globálne parterstvo pre obnovu lesov a krajiny.

A ako to súvisí s počasím? Tak, že je to navzájom prepojené a nie je možné uvažovať o lese bez neho. Lebo by nás katastrofy roztrhali na márne kúsky. Okrem toho, je to prepojené s omnoho zložitejšou témou a tou témou sú klimatické vojny. I keď ich doteraz bolo len málo na priame skúmanie, teraz sa naskytuje možnosť na prehodnotenie niektorých konfliktov, ktoré v minulosti či v súčasnosti alebo v budúcnosti nastanú. Viac v nasledujúcej časti, ktorá bude mať podnázov Počasie v klimatických vojnách.

Weather
Zdroj: https://creator.nightcafe.studio/creation/aT9xmuEvr3bizWgn6RyB

Omyly sa stávajú. .. Treba sa z nich poučiť (sebareflexia)

18.05.2024

A čo keď robíme chyby? Aj to čím žije už dnes celé Slovensko. Verím, že to dáš Robo. Držím ti palce, pretože to jediné dnes môžem urobiť. Áno aj Robo urobil vo svojej politike chyby, tak ako každý človek. Verím, že sa z toho dostanete pán premiér mieru. Usilovali ste sa o zmier medzi Ukrajinou a Ruskom (aspoň tak vnímam vašu politiku). Guľky však prekazili váš [...]

Vyššie ciele

12.05.2024

Ako sa mi ťažko píše, tak píšem. Nie je to jednoduché ich dosiahnuť. Nie je jednoduché naplniť ich a tešiť sa z nich. Kým nie sú naplnené, nie je možné tešiť sa z nich, či je to možné? Poviem vám, čo znamenajú pre mňa vyššie ciele. Spojíme to s mojím vlastným termínom, ktorý nazývam aj Acta moralita. Píšem o tom ešte v jednom dokumente, ktorý mám na [...]

Počasie v klimatických vojnách

09.05.2024

Každá vojna má začiatok a koniec. Každý konflikt má svoje príčiny. Môžeme povedať, že každá vojna a každý konflikt je zlou správou pre obyvateľstvo. Akú úlohu zohráva pri týchto konfliktoch počasie alebo, ak by sme išli ešte ďalej čo vyvoláva klimatickú vojnu? Je nesmierne ťažké odpovedať na spomínanú otázku, pretože pre vojnu nespustí len jedna myšlienka [...]

danko, majerský

Danko: Za okrúhly stôl by si mali sadnúť médiá a vládna koalícia. Líder KDH avizuje nové pravidlá aj mediálny úrad

19.05.2024 15:30

Podľa lídra KDH Milana Majerského by sa nad sebou mali zamyslieť aj novinári, no „zošnurovať“ médiá podľa neho nie je najlepší spôsob.

Elon Musk

Elon Musk spustil v Indonézii satelitný internet Starlink

19.05.2024 15:01

Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

medveď

V katastri obce Kľačno sa medveď hnedý dobýjal do kurína

19.05.2024 14:13

Zásahový tím medveďa monitoruje. Polícia vyzvala občanov o opatrnosť.

KDR vojaci kongo

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky zmarili pokus o štátny prevrat

19.05.2024 14:02

K pokusu o prevrat tak došlo uprostred krízy, ktorá zasiahla vládnucu stranu prezidenta Tshisekediho v súvislosti s voľbami do vedenia parlamentu.

miles

Nie je nič na písaní. Jediné, čo musíte spraviť, je sadnúť si za písací stôl a krvácať. Ernest Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 10025x
Priemerná čítanosť článkov: 557x

Autor blogu