Založ si blog

ODPOVEĎ: Jaronpb

Komentár (zrekapitulujem vám, čo som i v komentároch prečítal):

Vcelku dobrá úvaha.

Ale diabol je skrytý v detailoch. Preto napríklad sú myšlienky Tvorivej spoločnosti tak veľkolepo vznešené, ale iba dovtedy, kým nezačneme rozpitvávať jednotlivé body ich geniálnych 8 osnov!

Takže ja mám výhrady k bodu 2.: „…konajme tak, aby bol prospech celej spoločnosti…“.

Ale to práve je ten začiatok všetkých problémov. Kto určí, čo je vlastne prospech celej spoločnosti? Ako sa bude rozhodovať, čo je prospech a čo nie? Prospech malých skupín v spoločnosti teda treba vylúčiť ( čo je napríklad v zásadnom rozpore s politikou EÚ )? Individuálny prospech ( teda iným slovom zisk ) je teda bezpredmetný, hoci je základom kapitalistickej spoločnosti? Je cieľom tvojho príspevku rozvrátenie demokracie a kapitalizmu?

Až keď nám podrobne odpovieš na tieto a iné otázky, čo si vyžiada pomerne hrubú knihu plnú všelijakých rozporov, tak uznám, že si príspevok nenapísal márne a zo zlých dôvodov!

Cesta do pekla je plná pekných slov, sľubov a predsavzatí!

writing pen
ilustračný obrázok

Odpoveď (všetko čo ma doteraz napadlo z danej témy):

Môj text je iba úvahou o takom systéme, kde je určitá dokonalosť aj v rámci chýb, ktoré v spoločnosti občania takého štátu urobia. Budúcnosť spočíva v tom, že čo najviac štátov spolupracuje. Nepredstavujem demokraciu v tradičnom šate. Je to šat celkom nový. Jedná sa o hybrid demokracie. Skôr či neskôr bude musieť prísť k reforme celého demokratického systému.

Teda sa nachádzame na sklonku takej éry, ktorá prinesie novú revolúciu. Uvedomme si, že cestovanie do vesmíru bude ľahšie, ak dáme hlavy v rámci štátov dokopy. Nutnosťou je diskusia o udržateľnosti nerastného bohatstva. Nutnosťou je rozprávať o klimatickej kríze. Nutnosťou je rozprávať o krízach v oblasti financií a budúcnosti kapitalistického režimu. Nutnosťou je, aby sa Európa vzchopila a začala hrať nie poslednú ligu aj s úžasnou Amerikou.

Bratislava castle in Slovakia

Nebudem hovoriť iba o nutnosti, ale aj o privilégiách, ktoré človek dostáva, ak sa spoločnosť má dobre. Človek tvorí spoločnosť a je jej nerozlučiteľnou súčasťou. Len vtedy budeme víťazi, ak dáme hlavy dokopy a prekonáme blížiace sa príležitosti.

Peklo v demokracii môžeme opísať nasledovne. Peklo začína populistami a nikým iným. Sľuby, sľuby a ešte raz sľuby. Na každý sľub je potrebné nájsť finančné vykrytie. Treba spoločnosti hovoriť riedenú pravdu, aby nebola pre spoločnosť príliš silná a väčšinová spoločnosť pôjde správnym smerom. Ak veria človeku, ktorý im poskytuje riedenú pravdu, tak sa môže uzdraviť spoločnosť. Občan v štáte má na výber či bude chcieť spoločnosť plnú nesplniteľných sľubov alebo zvoliť si ťažšiu, menej populárnu cestu, ale zostať zdravý. Všetkého veľa škodí. Veľa cukru spôsobuje obezitu, veľa alkoholu spôsobuje cirhózu pečene, veľa botoxu spôsobuje neprirodzenú krásu a takto by som mohol vymenovávať veci do nekonečna.

Ale to práve je ten začiatok všetkých problémov. Kto určí, čo je vlastne prospech celej spoločnosti? Ako sa bude rozhodovať, čo je prospech a čo nie? Prospech malých skupín v spoločnosti teda treba vylúčiť ( čo je napríklad v zásadnom rozpore s politikou EÚ )? Individuálny prospech ( teda iným slovom zisk ) je teda bezpredmetný, hoci je základom kapitalistickej spoločnosti? Je cieľom tvojho príspevku rozvrátenie demokracie a kapitalizmu?

Napísal prispievateľ: Jaronbp

Začnime od konca. Cieľom príspevku nie je rozvrátenie spoločnosti, ale je to nadhľad na to, čo v spoločnosti funguje a čo nie. Je demokracia konečným systémom pre Slovensko alebo nie? Myslím si, že aj demokracia sa potrebuje vyvíjať nejakým smerom. Uvidíme v budúcnosti, či tento smer je správny alebo nie. Som skeptický v tom, že demokracia tu bude navždy, rovnako ako doterajšie režimy, bude konečný.

Prečo by sme mali také malé krajiny ako je Slovensko vylúčiť? To nie je príliš demokratické, zaváňa to totalitou. A je to teda riadny hnoj. Každý národ je podstatný ani jeden netreba vylúčiť, ale ak EÚ, keď sme pri tom, by nemala zasahovať do vnútorných procesov krajiny (ak nie je to nevyhnutné).

Na prvú otázku zatiaľ neviem odpovedať. Nakoľko ešte som nemal skúsenosť s iným režimom. Je náročné na ňu odpovedať, mohol by som to zabaliť do úvahy s otázkou, čo je vlastne dobro? Veľmi abstraktný pojem, akým ste sa rovnako pýtali. V prvom rade politici by mali odpovedať na základe vyššieho dobra. Ale opýtajme sa, čo je vlastne to vyššie dobro? Každý si pod tým predstaví čokoľvek a na tom sa dá pekne stavať. Ako? Toleranciou a rešpektom ku každému človek individuálne.

Prajem ešte veľa úspechov a ďakujem za výživný komentár

Dúfam, že som vás uspokojil s odpoveďou.

S úctou

Miloš

Skupina Príbehy FB

05.05.2024

V skrate uvediem o čom je stále skupina Príbehy FB. Príbehy FB je skupina, kde sa môžeš rozvíjať v plnosti svojho ducha. Poď a pridaj sa! Totiž to za každou informáciou je príbeh. A prečo FB, lebo sme zatiaľ na Facebooku. Link na skupinu: https://www.facebook.com/groups/nadejvBohu Úvod do našej spoločnej skupiny Zdravím členov Príbehy FB, stále nás baví posúvať ľudské [...]

Počasie – základná terminológia

04.05.2024

Sme zvyknutý, že slovo počasie sa nám núka každý deň po správach a športe. Ide zväčša o predpoveď, ktorá môže byť aj nemusí byť presná. Rád pozerám grafy a čísla, ktoré sa týkajú počasia. Umelá inteligencia charakterizuje počasie ako stav ovzdušia na určitom mieste a v určitom okamihu. Do toho spadajú také prvky ako sú vodné prúdy a vetry, Slnko, Mesiac a [...]

Politikárčenie

02.05.2024

Známy to je pojem – politikárčenie. Väčšinou má toto slov negatívny význam. Bodaj by aj nemalo, len ťahanie ľudí za nos by sme mohli nazvať politikárčením. Ktorí politici na Slovensku politikárčia na úkor svojich občanov, môžeme ich vymenovať, každý má svojho favorita na toto ocenenie. Kto teda, ale nepolitikárči, nájdeme vôbec takého politika, ktorí nerobí [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

miles

Nie je nič na písaní. Jediné, čo musíte spraviť, je sadnúť si za písací stôl a krvácať. Ernest Hemingway

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 7395x
Priemerná čítanosť článkov: 569x

Autor blogu